Vrijwilligers Dutch Open: de grootste golffamilie van Nederland!

Geen golftoernooi zonder spelers maar ook niet zonder vrijwilligers. Bij het Dutch Open bestaat het vrijwilligerslegioen uit meer dan 1100 enthousiaste golffans. De grootste golffamilie van Nederland! Kees Broese en Loes Markhorst maken er deel van uit.

Kees Broese (26) uit Haarlem meldde zich in 2016 aan, toen het toernooi voor de eerste keer op The Dutch werd gespeeld. De reden? “Omdat ik studiepunten nodig had voor mijn opleiding Sportmarketing. Het was een moetje.”

Maar het beviel Kees zo goed dat hij een jaar later weer zijn vinger opstak. Zonder uitzicht op studiepunten dit keer. ‘Ik werd toen gevraagd als diensthoofd. Wat ik in het eerste jaar deed? Ik leegde prullenbakken, vulde de voorraad waterflessen en fruit voor spelers in de baan aan. Leuk, met een karretje rondrijden.”

Nu stuurt Kees al enkele jaren als diensthoofd de ploeg scoring & recording aan. Daaronder vallen de vrijwilligers die her en der in de baan de scoreborden bedienen of met een scorebord meelopen in een flight.

Kees Broese (links), vrijwilliger Dutch Open

Marshals

Loes Markhorst (41) uit Deurne en lid van De Stippelberg bezocht haar eerste Dutch Open jaren terug op de Kennemer. Een jaar later zag ze op social media een oproep en schreef ze zich in als vrijwilliger.

“Mijn eerste keer was op The Dutch in 2016, het jaar waarin Joost Luiten won. Ik heb nog op een van de eerste dagen in zijn flight als scorer meegelopen. Het jaar erop werd ik gevraagd als diensthoofd controlling marshalling, waarbij ik een deel van de vrijwilligers op de holes aanstuur. We hebben de 18 holes in drie groepen met drie diensthoofden verdeeld. Dus elk diensthoofd is verantwoordelijk voor het wel en wee op zes holes. Elke hole wordt door een club uit het land bemand. Ik zie erop toe dat het overal goed loopt. Soms moet je extra mensen inzetten omdat het ergens erg druk is. Normaal gesproken, afhankelijk van de lengte van de hole, worden 7 tot 15 marshals op een hole ingezet.”

Loes Markhorst, vrijwilliger Dutch Open

 

Wat vind je leuk aan je functie?

Kees: “Ik ambieer later niet echt een leidinggevende functie in mijn carrière, maar je leert er wel veel van. Mensen komen naar je toe met uiteenlopende vragen en jij moet de antwoorden hebben. Van jou wordt gevraagd om een en ander goed te coördineren. Je ziet per dag wel 100+ verschillende gezichten. Het is een groot evenement dat op televisie komt. Het moet er ook op tv goed uitzien. Ik herinner me een leuke anekdote over een vrijwilliger die zijn kleding was vergeten, maar nog wel een shirt bij zich had van een vorige editie. Alleen stond daar een andere sponsornaam op. Toen heb ik toch moeten zeggen dat hij dat shirt niet kon aantrekken.”

Loes: “Het is toch elke keer weer anders. Zeker ook als het toernooi naar een andere baan gaat. In het jaar op The International hadden we veel te stellen met dat veel mensen in de baan onderuitgingen en in bunkers vielen. Het was door het hoge gras erg glad. Dat was niet fijn. Wat deze functie ook leuk maakt, is dat je zelf ook wel in de baan bent. Je krijgt zo wel wat van het golf mee en je hebt met heel veel mensen contact.”

 

Waar kijk je dit jaar in het bijzonder naar uit?

Kees: Het contact met zo veel verschillende mensen. Er gebeurt altijd wel wat. Vorig jaar hadden we vertraging door mist. Vrijwilligers die er al om 07.00 waren moesten toen drie uur wachten. Dat is niet leuk, maar je moet ze wel tevreden houden. Ik zie meestal ook wel iets van het toernooi, maar ik pak ook mijn rust op de momenten dat het kan. Want het zijn lange dagen en korte nachten.”

Loes: “Naar vier dagen heel veel plezier beleven en een bijdrage leveren aan het plezier van anderen. En zo nu en dan een glimp van het golfspel opvangen. Ik hoop op niet te veel mopperend publiek, dat de doorstroom soepel verloopt en dat de marshals op de holes ook tevreden zijn. De toeschouwers moeten wel beseffen dat ze zich aan sommige regels moeten houden. De marshals staan er niet om ze te pesten.”

 

Voelt het vrijwilligerslegioen als familie?

Loes: “Ja, absoluut. Dat maakt het vrijwilliger zijn zo leuk. Je ziet elk jaar bekenden terug. Je bent met z’n allen hard aan het werk, maar er is daarna ook tijd voor lol en ontspanning in het Crew Café. Dat hebben we vorig jaar door Corona wel gemist, maar in andere jaren werden er activiteiten als bingo en rad van fortuin georganiseerd en aan het einde van de week komt de winnaar van het toernooi ook altijd nog even in het Crew Café langs. Dat is een mooie bekroning van de week.”

Kees: “Er is een Facebook-pagina waarop een aantal vrijwilligers heel actief is. Vrijwilligers staan met elkaar samen op de camping of zitten samen in een hotel. Je komt elk jaar dezelfde gezichten tegen. Helaas onthouden ze mijn naam beter dan ik die van alle anderen. Het voelt zeker als een familie.”

 

Ben jij ook enthousiast geworden? Je kan je nog aanmelden als vrijwilliger!

 

Meer Nieuws

GOLF.NL bij het Dutch Open

GOLF.NL bij het Dutch Open

Dutch Open Village

Dutch Open Village

Rafa Cabrera Bello, Thomas Björn, Thorbjörn Olesen en Thomas Detry ook naar Dutch Open

Rafa Cabrera Bello, Thomas Björn, Thorbjörn Olesen en Thomas Detry ook naar Dutch Open