Dé bonus bij het Dutch Open

Bij het Dutch Open zijn dit jaar voor de spelers ook ‘tickets’ te winnen voor het US Open en The Open, twee majors die elke golfer op zijn bucketlist heeft staan.

Voor de drie hoogst in de top-10 eindigende spelers van het Dutch Open, die zich nog niet op andere wijze voor deze major hebben geplaatst, zwaait de deur open naar The Open. Dat is meer dan een leuke bijkomstigheid, want je plaatsen voor een major is bepaald geen wassen neus.

De kwalificatiemogelijkheid voor het US Open steekt iets anders in elkaar. Het Dutch Open maakt onderdeel uit van een serie van vier toernooien op de European Tour, waar een apart klassementje van wordt gemaakt. De top-10 van dat klassement mag ook meedoen aan het US Open.

Maar hoe waardevol zijn het US Open en The Open dan wel? Hieronder meer duiding over twee van de vier majors in golf.

 

‘Dé ultieme test voor golfers’

US Open
16-19 juni, 2022
The Country Club, Brookline, Massachusetts
Titelverdediger: Jon Rahm (2021)
usopen.com

Het US Open is na de Masters de tweede grootste major op Amerikaans grondgebied. De derde, die als minst prestigieuze wordt gezien, is het US PGA Championship.

Het eerste US Open werd al in 1895 gespeeld, met Horace Rawlins als winnaar en is de oudste major op het Amerikaanse continent.

Het toernooi wordt georganiseerd door de United States Golf Association (USGA), dat ook verantwoordelijk is voor de US PGA. Net als dat toernooi wisselt het US Open ook elk jaar van golfbaan, maar zijn sommige illustere Amerikaanse banen gemiddeld om de tien jaar weer aan de beurt.

 

Moeilijke baan

Kenmerkend voor het US Open is dat het toernooi vaak onder moeilijke omstandigheden wordt gespeeld en dat heeft alles met het prepareren van de golfbaan te maken. Vaak is de rough hoog en zijn de fairways small. Niet zelden eindigde de winnaar van het toernooi met een score boven par, hoewel de laatste jaren na kritiek de moeilijkheidsgraad wat is afgenomen. In 2018 won Brooks Koepka nog met +1 op Shinnecock Hills Golf Club, maar in 2019 (Gary Woodland, -13) en 2020 (Bryson Dechambeau, -6) waren de scores beduidend beter. Saillant detail: in 2018 won Koepka met een recordscore van -16 en toen juist kreeg de organisatie het verwijt de baan te makkelijk te hebben gemaakt.

In het rijtje winnaars staan natuurlijk ook de illustere namen van Bobby Jones (4x), Jack Nicklaus (4) en Tiger Woods (3). In het jaar 2002 was de zege onderdeel van de Tiger Slam, vier gewonnen majors achter elkaar (maar niet in een en hetzelfde jaar).

Wie het US Open wint, verzekerd zich van vijf jaar lang speelrecht in de andere drie majors.

 

Nederlanders

In de voorbije twintig jaar was Nederland ook enkele malen vertegenwoordigd in het deelnemersveld. De laatste was Joost Luiten in 2015, die drie dagen lang in de top-10 stond maar op de slotdag naar een gedeelde 39ste plaats zakte.

Maarten Lafeber, winnaar van de Dutch Open in 2003, deed drie keer mee aan het US Open (2003, 2006 en 2011 Congressional), maar zonder al te veel succes. Hij miste in alle edities de cut. “Het is met afstand het moeilijkste toernooi dat ik ooit heb gespeeld”, aldus Lafeber. “Maar alleen al om het mee te maken was geweldig.”

 

‘Hier druipt traditie vanaf’

The Open
14-17 juli, 2022
St. Andrews (Schotland)
Titelverdediger: Colin Morikawa (2021)
theopen.com

Zeg je Brits golf, dan zeg je The Open. De oudste major van de vier en symbool voor de traditionele normen en waarden van golf in het Verenigd Koninkrijk.

De volledige naam luidt The Open Championship, maar elke ingevoerde golfer weet ook precies welk toernooi met The Open wordt bedoeld. Noem je het evenwel The British Open, dan wordt dat iets minder op prijs gesteld. Alsof de toevoeging British nodig zou zijn…

Ook nog zoiets moois: de winnaar draagt een jaar lang de titel The Champion Golfer of The Year. Ook dan weet iedereen wie ermee bedoeld wordt.

 

Claret Jug

De eerste editie werd al in 1860 op Prestwick in Schotland gespeeld en ook de tien edities die erop volgden werden op deze baan gespeeld. Daarna rouleerde The Open tussen een aantal Schotse golfbanen, totdat in 1984 voor het eerst een baan buiten Schotland (Royal St. George’s, Kent) werd aangedaan.

Toch is de band met Schotland nog innig. Om de vijf jaar wordt The Open gespeeld op St. Andrews, the home of golf. Door Covid is daar een beetje de klad ingekomen, maar dit jaar vindt The Open weer plaats op de prachtige linkscourse langs de kust. Niet toevallig wordt dan de 150ste editie gespeeld.

De Britten hopen dan uiteraard dat de Claret Jug, de bijzondere trofee die aan de overwinning verbonden is, weer op het eiland blijft. De laatste home-winnaar was de Ier Shane Lowry in 2019.

 

Nederlanders

Aan dit kampioenschap gaan heel wat lokale kwalificatietoernooien vooraf, zodat ook minder bekende amateurs en professionals zich voor het toernooi kunnen plaatsen. Dat verklaart ook de naam The Open: ‘open’ voor professionals en amateurs.

Tevens is er een plekje ingeruimd voor de winnaar van het Brits Amateur en via die route verdienden de Nederlanders Rolf Muntz en Reinier Saxton de eer om The Open mee te spelen.

Joost Luiten is met acht deelnames Nederlands recordhouder. Hij is evenwel niet de landgenoot met de beste prestatie in het toernooi: dat is Jan Dorrestein, die in 1972 vijftiende werd.

Nog een opvallend feit: The Open is nooit op voorhand uitverkocht. De organisatie houdt altijd wel een aantal plekken vrij voor fans die zich op de dag zelf aan de poort melden.

Zoals gezegd is dit jaar een bijzonder jaar voor The Open: de 150ste editie. Reden te meer voor elke profgolfer om erbij te willen zijn.

Meer Nieuws

GOLF.NL bij het Dutch Open

GOLF.NL bij het Dutch Open

Dutch Open Village

Dutch Open Village

Rafa Cabrera Bello, Thomas Björn, Thorbjörn Olesen en Thomas Detry ook naar Dutch Open

Rafa Cabrera Bello, Thomas Björn, Thorbjörn Olesen en Thomas Detry ook naar Dutch Open