Broberg krijgt vleugels op Dutch Open

Bernardus Golf was vanmorgen gehuld in nevelen. Als gevolg daarvan start de derde dag met meer dan twee uur vertraging. Op deze zaterdag, die in de golfwereld bekend staat als ‘moving day’, wordt het klassement normaal gesproken opgeschud. De beste topgolfers in van het toernooi melden zich alvast voor de eindoverwinning op zondag. Met uitzondering van Kristoffer Broberg. De Zweed ontsteeg het hele peloton met de beste ronde ooit van 11 onder. Broberg is met die score een maat te groot voor de rest van het veld en staat nu maar liefst acht slagen voor op zijn naaste concurrent Marcus Helligkilde (-15). Matthias Schmid bezet de derde plaats met -14. Beste Nederlander is Darius van Driel op een zevende plaats met een score van -12.

Acht slagen voorsprong
Het klinkt wat voorbarig maar Kristoffer Broberg lijkt op weg naar zijn tweede overwinning op de European Tour. De Zweed die sinds 2013 op de Europese Tour speelt behaalde in 2015 zijn eerste overwinning op de BMW Masters in China door in een de play-off te winnen van Captain America Patrick Reed. In het vervolg daarvan ging het Broberg niet gemakkelijk af als gevolg van met meerdere blessures aan zijn heup en knie. Tussen 2018 en 2020 speelde Broberg slechts 11 toernooien.

Broberg zegt na afloop van zijn baanbrekende dag: “Het was een geweldige dag. Ik speelde solide in het begin, daarna had ik het een beetje moeilijk van hole zeven tot tien, maar op het einde was het weer goed en de putter is gewoon ‘smoking hot’. Hij rolt gewoon zuiver, en ik zie elke lijn, dan is golfen gemakkelijk”

“Ik worstel al het hele jaar met mijn spel en mijn putten, weet je, ik keek naar de statistieken en ik werkte hard aan het putten. Ik ben in Zweden naar een opticien geweest en heb een contactlens in mijn rechteroog laten zetten, dus dat was de sleutel, en nu kan ik de lijnen zien, maar in het begin speelde ik echt goed golf. Key shots op hole één, twee, drie en een echt goed schot op vier.”

“Nee, ik dacht niet aan het record van 59 slagen op hole 18.  Want ik hou niet van dat tee shot en ik heb het hele jaar al een probleem met mijn setup, ik voel niet veel vertrouwen over de bal met de driver of mijn houtjes, dus ik mikte gewoon links.”

“Morgen ga ik gewoon één shot per keer spelen. Ja, ik zal naar het leaderboard kijken om te zien wat de jongens doen, maar ga ook gewoon mijn eigen spel spelen. Hou het simpel.”

Schmid beloont wildcard
Matthias Schmid kreeg voor dit toernooi een wildcard van de toernooidirecteur Daan Slooter. Schmid wordt gezien als het grootste Europese talent van dit moment. De voormalige wereld nummer 1 van de amateurs won de Silver Medal tijdens The Open Championship. De Medal wordt uitgereikt aan de beste amateur in de eindrangschikking van het Major. Hij wist een startbewijs te verdienen door twee jaar achter elkaar het European Amateur Championship te winnen. Als amateur en neoprof heeft hij de meerderheid van zijn cuts gehaald en nu staat hij in de top drie van een van Europa’s oudste golftoernooien.

Darius van Driel tekent voor drie keer 66
Eén van de andere spelers die de top van het klassement bestormen, is Darius van Driel. Ook hij gaat vrolijk door waar hij een dag eerder was gebleven en tekende voor zijn tweede opeenvolgende 66 (-6). De Leidschendammer begint zijn opmars vandaag met een eagle op 4 en denderde vervolgens door. Birdies verschenen op holes 7, 9, 10 en 12, maar niet veel later moest hij dan toch ook echt de eerste bogey slikken. Gelukkig maakt Van Driel die verloren slag nog goed met een birdie op de afsluitende par-5, om als zevende naar de slotdag te gaan. Van Driel gaat volgende week trouwen, maar eerst heeft hij zijn pijlen nog gericht op een andere ereplaats.

“Vandaag was het veel minder spannend dan gisteren”, blikte Van Driel na afloop voldaan terug. “Van tee tot green was het heel solide en het putten liep aardig. Ik sloeg de ballen redelijk dichtbij en maakte een paar lange putts, dat scheelt ook wel. En ik maak weinig fouten. Als je dat blijft doen en jezelf kansen blijft geven, dan gaat er vast wel een keertje een in. Hopelijk sta kan ik nog heel dichtbij komen.” Die kans lijkt klein, alles hangt af van Broberg.

Meer Nieuws

Dutch Open 2023 van 25 tot en met 28 mei op Bernardus Golf

Dutch Open 2023 van 25 tot en met 28 mei op Bernardus Golf

Koele kikker Perez wint Dutch Open 2022

Koele kikker Perez wint Dutch Open 2022

Morgen ongemeen spannende slotdag Dutch Open

Morgen ongemeen spannende slotdag Dutch Open